Zawód baristy od środka 🔎
Zawód baristy od środka 🔎

  Wielu osobom wydaje się, że praca baristy polega głównie na parzeniu kawy. Jednak nic bardziej mylnego...

  Mycie lodówek, stolików, baru, urządzeń do parzenia kawy, toalety oraz wynoszenie stolików i krzeseł do ogródka to tylko początek obowiązków jeszcze przed otwarciem lokalu. Część z nich wykonuje się jeszcze po przyjściu pierwszych gości kawiarni.

Nie każdy kto parzy kawę może być nazwany baristą

  Miano baristy jest bardzo mocno nadużywane. Na stronach internetowych i fanpage'ach wielu kawiarni często można zobaczyć posty zaczynające się od słów: "Nasi bariści przygotują Ci najsmaczniejszą kawę!" lub "u nas napijesz się wyśmienitej kawy z najlepszych ziaren!" itp, itd. Wow, brzmi super! Niestety często zdarza się, że po odwiedzeniu niektórych z tych miejsc okazuje się, że osoby pracujące jako bariści nie mają pojęcia jak ustawić młynek czy z jakich ziaren przygotowują kawę.

  Barista to przede wszystkim wielbiciel kawy dobrej jakości. To osoba posiadająca szeroką wiedzę na temat produktu, z którym pracuje. Potrafi dobrać odpowiednie proporcje ziaren do ilości wody tak, by wydobyć z kawy jej najlepsze cechy. Zna odmiany botaniczne kawowców. Dodatkowo nieustannie się szkoli, bierze udział w różnego rodzaju konkursach z branży kawowej czy cuppingach. Baristę można poznać po stylu wypowiadania się na temat kawy, a przede wszystkim po swobodzie wypowiedzi.

Parzenie kawy to często ułamek pracy baristy w ciągu dnia

  Praca na stanowisku baristy nie polega jedynie na parzeniu kawy i wymaga sporo wysiłku fizycznego. Zarobki nie należą do wysokich (stawki zaczynają się od 8 zł netto na rękę*), umowa o pracę jest rzadkością, bardzo mile widziani są studenci. Na trochę lepsze pieniądze można liczyć w sieciówkach ale trzeba mieć świadomość, że będziemy pracować głównie (lub tylko i wyłącznie) z ekspresem ciśnieniowym i przelewowym, gdzie nie dane nam będzie zapoznanie się z metodami alternatywnymi parzenia kawy. Jest to ciężka praca i mało osób wiąże się z nią na stałe.

  Barista rozpoczyna pracę od włączenia ekspresu, ustawienia młynka, przygotowania sali do przyjęcia gości, ogarnięcia toalety itp. W każdym lokalu organizacja pracy wygląda nieco inaczej, poranna zmiana zajmuje się czym innym, a wieczorna ma inne obowiązki. Większość z rzeczy, które trzeba "ogarnąć" odbywa się równolegle z obsługą klientów. Naprawdę jest co robić.

  Jeszcze inaczej wygląda praca baristy na eventach, imprezach wyjazdowych. Bywa, że barista przyjeżdża na "gotowe" tzn. pozostaje mu ustawienie młynka i zapoznanie się z ekspresem, a czasami taki event to nie lada wyzwanie. Odpowiednio wcześniej trzeba zapakować sprzęt i odpowiednią ilość towaru (kawa, mleko, różnego rodzaju dodatki) na samochód, przejechać do miejsca docelowego, wszystko rozstawić i przygotować, obsłużyć gości podczas kilkugodzinnej imprezy, a następnie wszystko wyczyścić, poskładać, spakować i wrócić.

Czy każdy może zostać baristą?

  Do tej pracy na pewno przydadzą się takie cechy jak punktualność, sumienność, cierpliwość, dobra organizacja i przede wszystkim przyjazne usposobienie do innych osób. Praca baristy często polega na wielokrotnym wykonywaniu tych samych czynności, co wiele osób po prostu szybko znudziłoby. Mimo to, praca z kawą sprawia wiele radości i satysfakcji!

*stawki proponowane na stanowisku baristy w Białymstoku

Zdjęcia wykonał Łukasz Hołdyński - Image Pix Studio