Pas kawowy - najwięksi kawowi gracze na  światowym rynku 🌍
Pas kawowy - najwięksi kawowi gracze na światowym rynku 🌍

  Kawowiec należy do roślin ciepłolubnych, dlatego też wszystkie plantacje znajdują się na terenach pomiędzy Zwrotnikami Raka i Koziorożca. Obszar ten nazywany jest pasem kawowym (ang. "coffee belt" lub "bean belt").

źródło: https://utz.org

Państwa, których terytoria leżą w granicach pasa kawowego w dużej mierze są głównymi producentami i eksporterami ziaren kawy. Są to bardzo często kraje biedne, w których większość społeczeństwa utrzymuje się z rolnictwa. Państwami, które mają największe znaczenie na kawowym rynku są m.in.: Brazylia, Wietnam, Indonezja, Kolumbia, Etiopia, Indie, Honduras, Kostaryka, Meksyk, Gwatemala, Uganda, Nikaragua, Salwador i Kenia.

Brazylia

Największy producent kawy na świecie. Rocznie zbiera się tam około 50 mln worków kawy*. W Brazylii uprawia się jednocześnie arabikę i robustę na wysokościach od równinnych terenów po te górzyste. Ziarna pochodzące z tego kraju charakteryzują się niską kwasowością, słodyczą, wyczuwalnymi nutami orzechów i czekolady.

Wietnam

Wietnam specjalizuje się w uprawach robusty słabej jakości. Kawa w tym kraju pojawiła się w XIX wieku za sprawą francuskich kolonizatorów, a już w XX wieku Wietnam stał się jej drugim największym światowym producentem. Rocznie Wietnam produkuje ok. 22 mln worków kawy. Ze względu na uprawę robusty i ciemne wypalanie ziaren, kawa z tego regionu nie nadaje się do metod alternatywnych parzenia kawy i najczęściej produkje się z niej kawy rozpuszczalne.

Indonezja

Indonezja jest trzecim producentem kawy na świecie - rocznie wytwarza ok. 13 mln worków tego surowca. Kraj ten znany jest głównie z upraw robusty i ich hybryd z arabikami. Uprawa Arabik zajmuje tam zdecydowaną mniejszość plantacji. Jednymi z najbardziej cenionych regionów upraw jest Jawa, Sumatra i Celebes skąd też pochodzi kawa kopi luwak - uważana za jedną z najdroższych kaw świata.

Kolumbia

W Kolumbii roczna produkcja kawy oscyluje w granicach ok. 10 mln worków. Plantatorzy kolumbijscy uprawiają arabiki i hybrydy arabik i robusty. Plantacje w tym kraju usytuowane są na wysokościach wyżynnych, a nawet górzystych (od 900 do 1800 m n.p.m.). ziarna z Kolumbii mają szeroki wachlarz aromatów: od czekoladowych przez dżemowe kończąc na owocowych.

Etiopia

Etiopia jest kawową ojczyzną. Uprawia się tam głównie arabiki o bardzo ciekawych i pożądanych profilach sensorycznych. Kawę uprawia się na górzystych terenach (między 1300, a 2100 m n.p.m.) dzięki czemu jakość końcowa produktu jest bardzo wysoka. W Etiopii zbiera się również dziko rosnące owoce kawowców. Ziarna z tego kraju wyróżnia żywa kwasowość, wyczuwalne są owoce cytrusowe i tropikalne oraz kwiaty. Rocznie produkuje się tam około 6 mln worków kawy.

Indie

Indie są 6 państwem na świecie pod względem produkcji kawy (rocznie ok. 5 mln worków). Znane są z upraw tzw. kaw monsunowych, czyli takich które po obróbce poddaje się działaniu wiatrów monsunowych, które pozbawiają ziaren kwasowości. W ziarnach z Indii można doszukiwać się bardziej wytrawnych smaków.

Honduras

W Hondurasie rocznie wytwarza się ok. 4,5 mln worków kawy - głównie arabik bogatych w słodkie aromaty.

Meksyk

Meksyk jest jednym z największych producentów arabik na świecie. Rocznie produkuje ok. 4,3 mln worków.

Gwatemala

Kawę w Gwatemali uprawia się na wyżynnych obszarach i są to głównie odmiany arabiki. W smaku tych ziaren bardzo wyczuwalne są owoce, kwiaty i mleczna czekolada. Roczna produkcja waha się w granicach prawie 4 mln worków kawy.

Kostaryka

Kostaryka specjalizuje się w uprawie świetnych odmian arabik. Ziarna pochodzące z tego kraju charakteryzują się kwasowością i wysoką słodyczą. Rocznie zbiera się tam ok. 1,6 mln worków kawy.

Uganda

W Ugandzie produkuje się zarówno arabiki jak i robusty, jednak zdecydowaną większość stanowią te drugie, które wykorzystuje się do produkcji kaw rozpuszczalnych. Na obszarach od 1300 do 2300 m n.p.m. uprawiane są arabiki o dużej kwasowości ziaren. Roczna produkcja kawy w tym państwie to ok. 3,7 mln worków.

Nikaragua

Nikaragua rozpoznawalna jest z produkcji ziaren słoniowych czyli tych o bardzo dużych rozmiarach. Uprawia się tam głównie arabiki. Roczna produkcja mieści się w granicach prawie 2 mln worków kawy.

Salwador

W Salwadorze uprawia się głównie arabiki o niższej kwasowości, które bardzo często wykorzystywane są jako baza do mieszanek. Rocznie pozyskuje się około 1,3 mln worków kawy. Ziarna z Salwadoru cechuje wysoka słodycz.

Kenia

Z Kenii wywodzi się drzewo genealogiczne kawy (obok Etiopii i Jemenu). Rocznie produkuje się tam prawie 1 mln worków kawy. Kawowce uprawia się na dużych wysokościach. Kenijscy plantatorzy specjalizują się uprawach najwyższej jakości arabik.

Wymienione państwa nie są jedynymi, które zajmują się uprawą kawy. Wymieniono tylko kilka z nich, tych o największym znaczeniu gospodarczym.

* 1. worek to 60 kg kawy; dane pochodzą z 2012 r. z ico.org