Kawa Americano - krótka historia ☕
Kawa Americano - krótka historia ☕

  Czarna kawa coraz częściej ustępująca miejsca kawom przygotowywanych metodami przelewowymi (mnie osobiście to w ogóle nie dziwi).

Co składa się na kawę Americano?

Do przygotowania tej kawy potrzebujemy jedynie dwóch składników:

  • wody (2/3 objętości filiżanki)
  • espresso (opcjonalnie podwójnego espresso)

Woda 💦

  Czarna kawa składa się w około 98% z wody, dlatego bardzo ważne jest dbanie o jej jakość. Mówiąc w skrócie - bez dobrej wody nie przygotujemy smacznej kawy. Większość baristów i osób zajmujących się kawą zaleca stosowanie wody filtrowanej. Niska zawartość minerałów w wodzie w bardzo znaczącym stopniu przyczynia się do zaparzenia aromatycznej kawy.

  Generalnie dopuszczalna ilość substancji rozpuszczonych w wodzie do spożycia wynosi 1000 mg/litr. W przypadku, gdy mówimy o wodzie idealnie nadającej się do przygotowania naszej kawy ilość takich substancji to od 120 do 160 mg/litr (wg SCAE* i SCAA**). Duża różnica, prawda?

  Woda ma bardzo duży wpływ na finalny smak kawy. Jeżeli użyjemy wody wysokozmineralizowanej kawa będzie płaska i nijaka w smaku. Natomiast, gdy pokusimy się o wykorzystanie wody pozbawionej jakichkolwiek minerałów, kawa "zemści się" szorstkim smakiem.

Temperatura 🌡

  Temperatura wody jest równie ważna jak jej jakość, dlatego starajmy się używać wody o temperaturze od 90°C do 96°C. Wrzątek unicestwi wszystkie najlepsze walory smakowe kawy, a z kolei za niska temperatura ich nie wydobędzie.

Espresso ☕

   Parametry idealnego espresso wahają się w granicach 25-35 ml ilości naparu oraz 20-30 sekund jego parzenia. Każdemu singlowi (kawa jednorodna, pochodząca z tej samej uprawy) czy blendowi (mieszanka kaw w jednym opakowaniu) będzie bardziej odpowiadał inny czas parzenia, więc ważne jest, by przy przygotowywaniu nie poddawać się, gdy za pierwszym czy drugim razem nasze espresso będzie niesmaczne, kwaśne, gorzkie itp. Czasami potrzebnych jest kilkanaście prób aby dobrać idealne proporcje i czas parzenia do danej kawy.

  Prawidłowe espresso możemy przygotować w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce.

Historia kawy Americano 📚

   Spotkałam się z trzema wersjami powstania kawy Americano. Wszystkie łączy jeden wspólny mianownik: Amerykanie.

#1. Pierwsza historia mówi o Amerykankach, którym nie pasował smak i konsystencja włoskiego espresso, więc postanowiły je rozcieńczyć wodą przez co uzyskały kawę zbliżoną do tej domowej tzw. "zalewajki".

#2. Natomiast według drugiej wersji Americano powstało we Włoszech ale za sprawą turystów (między innymi ze Stanów Zjednoczonych) odwiedzających ten kraj. Rzekomo wielu z nich nie odpowiadało klasyczne espresso i prosili o rozcieńczanie go wodą.

#3. Ostatnia wersja przypisuje wynalezienie Americano żołnierzom Amerykańskim stacjonującym we Włoszech podczas II wojny światowej. Wówczas ekspresy ciśnieniowe nie były jeszcze tak znane na całym świecie jak w kraju, w którym je skonstruowano i opatentowano. Podczas, gdy Włosi pijali aromatyczne espresso, amerykańscy żołnierze grymasili podczas jego próbowania. W ten sposób zaczęto je rozcieńczać wodą i nazwano Americano właśnie od tych żołnierzy.

*SCAE - organizacja zajmująca się poprawą jakości kaw serwowanych w kawiarniach i restauracjach powstała w Londynie w 1998r.

**SCAA - pierwsza na świecie organizacja zajmująca się poprawianiem jakości kaw serwowanych w kawiarniach i restauracjach założona w 1982r. w Stanach Zjednoczonych.