Herbata mrożona na 2 sposoby
Herbata mrożona na 2 sposoby

Sposób na herbatę mrożoną - tzw. "cold brew".


Składniki do przygotowania 1l herbaty: 10g suszu z czarnej herbaty, 1l wody mineralnej lub przefiltrowanej, 3 lub 4 łyżeczki miodu / cukru, sok z połowy cytryny, cytryna, limonka, pomarańcza lub inny cytrus czy owoc.

Susz herbaciany zalewamy wodą, przykrywamy naczynie i wstawiamy na noc do lodówki (widziałam też wersje z 4-godzinnym zaparzaniem herbaty na zimno).
Po zaparzeniu przecedzamy napar do karafki/ butelki itp. Herbatę słodzimy miodem lub cukrem i dodajemy do niego sok z połowy cytryny.
Następnie wypełniamy szklankę lodem, wrzucamy 2 plasterki cytryny i limonki i zalewamy herbatą. Gotowe!

Sposób na herbatę mrożoną z syropem na bazie czarnej herbaty.

Składniki do przygotowania 0,5 l syropu: 12,5g suszu herbacianego, 0,5l wody, 0,5 kg cukru, pozostałe składniki wg uznania :) sok z cytryny, brzoskwinia, mięta.

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, a po uzyskaniu jednolitej cieczy wsypujemy susz herbaciany i mieszamy. Gotujemy syrop koło 10 minut (nie doprowadzamy do wrzenia). Syrop odstawiamy do ostygnięcia, a następnie go przecedzamy. Taki syrop może stać koło 2 tygodni w lodówce i nic złego mu nie powinno się stać.
Następnie do szklanki wsypujemy lód, syrop z czarnej herbaty, sok z cytryny i ulubione owoce + miętę. Gotowe! :)