Jak wyglądają zbiory kawy?
Jak wyglądają zbiory kawy?

  Drzewka kawowca zaczynają wydawać owoce po 3-4 latach od momentu zasadzenia rośliny. Owoce rosną wzdłuż łodyg i gałęzi. Ziarna kawowca kryją się pod skórką i miąższem, których czerwony kolor oznacza gotowość do zbioru (chociaż są odmiany, które po uzyskaniu pełnej dojrzałości mają zieloną lub żółtą barwę). Nasionko kawowca składa się zwykle z dwóch ziaren otoczonych pergaminową otoczką.

Picking - ręczna metoda zbiorów

  Jest to kosztowniejsza i bardziej czasochłonna metoda zbioru. System polega na wielokrotnym przechodzeniu między drzewkami  w odstępie kilku dni i obrywaniu jedynie dojrzałych, czerwonych owoców. Metoda ta jest stosowana głównie w uprawie Arabiki.

Picking - ręczny zbiór kawy

Stripping - druga ręczna metoda zbiorów

  Stripping jest drugą ręczną metodą zbierania owoców kawowca. Od tej poprzedniej różni się jedynie sposobem zrywania wisienek z drzewa. Owoce zsuwa się z gałązek zamiast je pojedynczo zrywać. Stripping jest szybszą metodą zbierania owoców kawy, jednak może spowodować występowanie niedojrzałych lub przejrzałych egzemplarzy w plonach. Mimo wszystko stripping nie prowadzi do uszkodzenia drzewek podczas zbiorów tak jak w przypadku następnej, mechanicznej metody.

Stripping - ręczna metoda zbiorów kawy

Mechaniczna metoda zbiorów kawy

 Metoda mechaniczna polega na jednorazowym zebraniu wszystkich owoców z drzew lub krzewów. Sposób ten jest zdecydowanie łatwiejszy i mniej pracochłonny, jednak wśród zebranych owoców mogą być te, które jeszcze nie zdążyły dojrzeć lub takie, które już przejrzały. Taki zbiór przyczynia się również do uszkodzenia drzewek i zanieczyszczenia plonów elementami roślin: liśćmi czy gałązkami. Metoda ta jest stosowana głównie w przypadku zbiorów Robusty i słabej jakości Arabik.

Mechaniczna metoda zbioru

Inna metoda zbioru

  Ostatnia metoda należy do najbardziej tradycyjnych. Gdy owoce maksymalnie dojrzeją zaczynają schnąć i opadać na ziemię. Sposób ten nie jest dobrym rozwiązaniem ze względu na rozwój drobnoustrojów i bakterii w owocach.