Po czym poznać kawę dobrej jakości?
Po czym poznać kawę dobrej jakości?

Obecnie półki sklepowe wręcz uginają się od przeróżnych kaw z całego świata. Ale czy zastanawialiście się kiedyś nad tym jakiej jakości są produkty znane nam wszystkim między innymi z reklam?

Z kawą jest dokładnie tak samo jak z żywnością

W dziale warzywnym czy mięsnym mamy działy "BIO", natomiast kawa ma taki odpowiednik pod nazwą SPECIALITY. Chcąc wybrać smaczną, aromatyczną, a przede wszystkim świeżą kawę należy przyjrzeć się opakowaniu. I tutaj można śmiało przytoczyć powiedzenie "nie wszystko złoto co się świeci". Zwykle te opakowania w złotych czy srebrnych kolorach z wielkim logo na środku kryją w sobie produkt kiepskiej jakości.

Co powinno znajdować się na opakowaniu?

Dobra kawa to ta z przejrzystą, klarowną historią pochodzenia. Opakowanie powinno służyć za swego rodzaju bardzo szczegółową etykietę produktu. W kawie tak samo jak w winie, whisky czy piwie można doszukiwać się różnego rodzaju aromatów i smaków - od czekoladowych przez orzechowe, miodowe, kwiatowe, cytrusowe aż po (niestety) tytoniowe, zgniliznę i inne (te ostatnie przypisywane są w szczególności robuście).

W poście o pasie kawowym opisałam ogólnie czym charakteryzują się ziarna z poszczególnych państw. Jednak informacja jedynie o kraju, z którego pochodzi dana kawa tak naprawdę niewiele nam mówi. Kawy pochodzące z tego samego państwa ale z innych regionów (np. ziarna z plantacji na północy Brazylii oraz ziarna z Brazylii południowej smakują inaczej ze względu na różnice temperatur, gleb, wysokości upraw itp. - jest to tzw. "terroir"). Informacja o plantacji jest bardzo ważna. Przede wszystkim dowiadujemy się czy kawa pochodzi z uprawy komercyjnej, gdzie używa się pestycydów i raczej nie darzy szczególną troską drzewek kawowców lub z miejsca, gdzie stosowane są naturalne komposty, owoce kawowca zbierane są ręcznie, dzięki czemu ziarna będą bogatsze w smaku i aromacie.

Odmiana botaniczna

Kawa poza znaną wszystkim arabiką i robustą ma jeszcze wiele innych odmian botanicznych (dotyczy to arabiki). Ziarna poszczególnych odmian różnią się od siebie zarówno wyglądem jak i zawartością.

Wysokość upraw

Jeżeli z opakowania kawy dowiadujemy się na jakiej wysokości była uprawiana to dobry znak. Im wyżej tym z reguły lepsze będzie ziarno. Najlepsze odmiany uprawia się na wysokościach powyżej 1500 m n.p.m. Brak takiej informacji oznacza, że kawa rosła na nizinnym terenie co zapowiada słabą jakość.

Daty zbioru i palenia

Generalnie większość palarni oferuje świeżo paloną kawę co większości kojarzy się pozytywnie. Jednak pod tym hasłem kryje się pewien haczyk. Kawa dobrej jakości to ta świeżo wypalona ale również ta, która nie leżakowała po zbiorach w magazynie przez kilka lat. Kawa w postaci zielonego, jedynie obrobionego ziarna może być przechowywana w tej formie najdłużej przez rok, później takie ziarna tracą wilgotność i związki aromatyczne.

Data palenia to jedna z najważniejszych informacji, która powinna się znaleźć na opakowaniu. Podczas wypalania zachodzi mnóstwo reakcji chemicznych. Od razu po wypaleniu z ziaren uwalnia się duża ilość dwutlenku węgla. Po około tygodniu kawa "uspokaja się" i wtedy najlepiej zacząć ją pić. Kawę najlepiej spożyć w ciągu dwóch miesięcy. Im dłużej będziemy z tym zwlekać tym mniej aromatów w niej wyczujemy. Nawet przy prawidłowym przechowywaniu kawa niestety będzie się starzeć.

Opakowania kawy wyposażone są w specjalne "wywietrzniki". Działają one tylko w jednym kierunku - wypuszczają dwutlenek węgla z wnętrza ale jednocześnie nie dopuszczają tam tlenu, który przyspiesza wietrzenie się ziaren. Brak takiego wywietrznika sugeruje słaby produkt.

Opis sensoryczny

Opisy typu "zielone jabłuszko i cytrusy" informuje nas o tym czego (czyli jakiego aromatu i smaku) możemy spodziewać się w opakowaniu kawy. Każdy ma inne upodobania i nie wszystkim odpowiada aromat marcepanu czy orzechów. Taka wzmianka bardzo ułatwia wybór odpowiedniej kawy.

Dodatkowo ważne też jest info pod jaką metodę dana kawa została wypalona: pod ekspres ciśnieniowy, metody alternatywne czy też zarówno to i to.

Podsumowanie

Wszystkie wymienione wyżej oznaczenia pozwalają na wybór produktu dobrej jakości. Wybierając kawę z tak szerokim opisem mamy pewność, że nie kupiliśmy ziaren zawierających szkodliwych dla zdrowia substancji.

  • grafikę stworzyłam w Canvie, a kawy ze zdjęć (zrobione tel) pochodzą z mojej aktualnej kolekcji :). Najsmaczniejsza jest ta z Peru (: (z lamą na opakowaniu)