Arabica i Robusta - liderzy wśród kawy
Arabica i Robusta - liderzy wśród kawy

  Obecnie znanych jest nieco ponad 100 gatunków kawowca, jednak nie wszystkie z nich nadają się do spożycia. Dzisiejsza światowa produkcja opiera się na dwóch gatunkach i obejmuje ona 99% upraw.

Arabica (70-80% światowej produkcji)

  Arabica (Coffea Arabica) uznawana jest za gatunek szlachetny ze względu na szeroki wachlarz palety smaków i aromatów cechujący się owocami, kwiatami, cytrusami, czekoladą, orzechami, a nawet przyprawami. Drzewka tego gatunku rosną od 2,5  do 5 metrów wysokości i charakteryzują się odpornością na zmienne warunki atmosferyczne. Arabica najbardziej lubi klimat umiarkowany (15°C - 24°C), a uprawiana jest na wyżynnych terenach od 600 do nawet 2200 m n.p.m. Kawowce te dojrzewają w czasie od 7 do 9 miesięcy, a ich ziarna zawierają ok. 1,2% kofeiny oraz więcej substancji oleistych.

Kawowiec Arabiki odmiany Blue Mountain

Robusta (20-30% światowej produkcji)

  Robusta (Coffea Canephora) inaczej nazywana również "kawą kongijską" jest zdecydowanie wyraźniejsza, bardziej ziemista, drewniana z dodatkiem goryczy. Robusta daje odczucie fermentacji, zgnilizny, zepsucia, kleju czy plastiku. Te cechy określane są jako defekty. Robusta jest o wiele tańsza w produkcji, co powoduje, że dodawana jest jako domieszka. Powoduje to, że cała mieszanka zyskuje na wyrazistości, jest tańsza w produkcji. Kawowce tej odmiany rosną na nizinnych terenach (0-800 m n.p.m.), osiągają wysokość od 4,5 do 7 metrów oraz charakteryzują się wysoką odpornością na choroby w przeciwieństwie do Arabiki. Robusta dojrzewa w okresie od 9 do 11 miesięcy i lubi wyższe temperatury niż jej kuzynka (nawet do 36°C). Ziarna Robusty zawierają prawie 2 razy więcej kofeiny niż Arabica - ok. 2,2% oraz posiadają więcej kwasów chilogenicznych, które mogą powodować zaburzenia pracy żołądka.

Ziarna Arabiki i Robusty

Arabica czy Robusta - którą z nich wybrać?

Wśród kaw najwyższej jakości króluje oczywiście Arabica. Dzięki swojej złożoności jest bardziej pożądana przez roasterów, baristów i wielbicieli kawy. Nikt nie pija 100% Robusty, natomiast jest ona często obecna w mieszankach wypalanych pod kawy na bazie espresso ze średniej półki cenowej. Można spotkać również Robustę lepszej jakości, jednak mimo to nie dorówna ona Arabice pod względem wachlarza aromatów.

Na rynku znajdziemy mnóstwo mieszanek i kaw jednorodnych z przeróżnych palarni. Wybór najlepszej z nich zależy od metody jaką chcemy daną kawę przygotowywać, pieniędzy jakie możemy na nią przeznaczyć oraz jej jakości.